Perui kutatók jó úton járnak az inkák eredetének kutatásában

Május 26-án tette közzé a nagy hírt a tudományos ismeretterjesztő oldal a Phys.Org, miszerint perui tudósok az inkák eredetének nyomára bukkantak, illetve teremtés történetük összefügg egymással.

Peruban az Inka Birodalom (Tawantinsuyo) volt mai ismereteink szerint a legnagyobb – sőt nemcsak Peruban, hanem egész Közép- és Dél-Amerikában – a legnagyobb pre-Kolumbián birodalom. Emberei jól szervezett rendszerben éltek, és nem volt helye a lustaságnak. Minden korosztálynak sőt minden nemnek külön-külön meg volt a maga feladata, hiszen a Birodalom bűntette a munka megtagadását.

Az Inka Birodalom nem csak szorgalmas, hanem igen sokrétű is volt kulturálisan, köszönhetően annak amikor egy ellenséges törzset vagy birodalmat hajtottak maguk alá, annak embereit nem ölték meg vagy fosztották meg kultúrájuktól, hanem hagyták annak további gyakorlási lehetőségét, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Természetesen voltak kötelező dolgok, amiket rájuk kényszerítettek, – például az inka rendszer szabályai és bizonyos ünnepei, szertatásai – azonban szertartásaikat, és életüket ezek a változtatások nem tették tönkre, illetve okoztak komolyabb problémát.

Canva - Peru, Chivay, Peruvian, Alpaca, Decorated, Costume
Indián asszonyka alpakával, Chivay, Perú

Az inkák a kontinens urai voltak – ahogyan azt a cikk is említi – egészen a spanyol konkvisztádorok megérkezésének bekövetkeztéig: 1531-ig. Francisco Pizarro maroknyi – mintegy 200 főnyi – emberével előre nyomult Tawantinsuyo szívéig, de ezt most nem részletezzük külön.

,, … Miután az Inka kultúra lenyűgözte őket, […] Ricardo Fujita és Jose Sando,  – Lima San Martin de Porresit Egyetemének emberei – komoly érdeklődést mutattak az inkák leszármazottainak genetikája iránt. Azt mondták, ez volt az első olyan  tanulmány amelynek célja, ilyen jellegű lett volna, hogy feltárja, létezik-e egy egyedülálló Inka pátriárka. 

” Olyan, mint egy apasági teszt, csak nem az apa és a fia, hanem az emberek között” – mondta Fujita az AFP-nek.” – Phys.org

Két ilyen történet létezik, amelyet a két tudós tüzetesebb vizsgálat alá vetett a tanulmányuk érdekében. Az egyik arról szól, hogy Mama Ocllo és Manco Cápac  a Titicaca-tó, Puno környékéről származó testvér pár, a monda szerint megalapítja az első inka generációt, és elhozzák az emberek számára Wiracocha  segítségével a tudást, és a kultúrát. A másik történet az Ayar testvérek története Cuzco vidékéről, Pacaritambo-ból.

Canva - Lake, Titicaca, Peru, Woman, Child, The Nation, People
Titicaca-tó és az ottani élet, Puno, Perú

A DNS-mintákat mind a két tájegységen élő indián lakosoktól vettek. “A leszármazottak genetikai ujjlenyomatának három évig tartó rendezése és követése után megerősítjük, hogy az inkák civilizációjának eredetét megmagyarázó két legenda valóban össze- kapcsolódhat […] Összehasonlítottuk több mint 3000 ember genealógiai alapjával, hogy rekonstruáljuk az egyének genealógiai fajtáit. Végül csökkentettük ezt a bázist majdnem 200 emberre, akik genetikai hasonlóságokat mutattak meg az Inka nemességgel”. 

A tanulmány áprilisban kiadott néhány előzetes eredményt a Molekuláris Genetika és Genomika című tanulmányban. “Az a következtetésünk, hogy a Tawantinsuyo nemessége két sorból származik: egy a Titicaca-tó partjáról, a másik pedig a Cusco-i Pacaritambo-hegy környékéről, ezzel megerősíti a legendákat.” – mondta Sandoval.

De azt is megerősíti, hogy a két legenda valóban összefüggésben áll.

 

P. Amarú (Kuzco)


 

Borító kép: https://www.canva.com/photos/buildings-landmarks/MACNTAoB3wg-view-of-machu-picchu/?query=peru#

Képek: 1. Indián asszonyka alpakával: https://www.canva.com/photos/animals-wildlife/MACVriZOvfg-peru-chivay-peruvian-alpaca-decorated-costume/?query=peru#

2. Titicaca-tó és az ottani élet: https://www.canva.com/photos/people/MAC4hPU4zJo-lake-titicaca-peru-woman-child-the-nation-people/?query=titicaca

 

Egy gondolat a(z) “Perui kutatók jó úton járnak az inkák eredetének kutatásában” című bejegyzésnél

Hozzászólás